Rengör din markis

Sköt om din markis så håller den längre. Tidig vår eller sen höst är en bra tidpunkt för att tvätta din markis. Då har du en skinande ren markis redo inför vår och sommar. Här kan du läsa om våra tips, och vad du absolut bör undvika.
Att tvätta en markis är varken svårt och eller tar inte lång tid. Våra markisvävar är gjord av tät, teflonbehandlad och spinnfärgad akryl – en tålig väv som är både smuts- och vattenavvisande och så gott som helt färgbeständig. Markisväven kan dock bli smutsig ändå, och får väven inte torka ordentligt efter regn kan du få problem med mögel. Regelbunden rengöring håller väven snygg och fräsch och förebygger också mögelangrepp.

Tvätta din väv så här

Markisduken tvättar du enklast på plats genom att fälla ut den och sänka fronten på markisen lågt. Då får du ett bra fall så att vattnet kan rinna av, och du kommer också åt lättare. Har du en kappa på markisen kan du oftast ta bort den och tvätta den separat genom att lägga den på ett golv, trädäck eller annat plant och rent underlag.
Våra rekommendationer:

  • Tvätta regelbundet duken. Är det mycket pollen ute spola av markisväven medvattenslangen.
  • Ta bort enklare fläckar med mjuk borste. Kvarvarande smuts kan sedan tvättas bort med en enkel mild tvållösning (t ex: Bliw) och ljummet vatten.
  • Använd inget annat rengöringsmedel än hårdtvål eller tvålflingor när du rengör markisen.
  • Såpa, klorin, tralltvätt, mögeltvätt och andra kemikalier förstör vävens skyddande beläggning. Använd inte heller högtryckstvätt eller ångtvätt för att tvätta din markis, det förstör fibrerna i väven och med hög värme kan väven i värsta fall krympa. Vi rekommenderar inte heller att tvätta markisen i tvättmaskinen.
  • Skölj därefter noggrant för att få bort alla tvålrester. Låt sedan tyget torka utomhus.
  • Använd aldrig några andra kemikalieprodukter än ovan nämnda.
  • Kör upp markisen vid regn och stark vind. Rulla inte ihop markisen när den är blöt om det inte är absolut nödvändigt. Om den trots allt har rullats upp blöt, kör snarast ut den igen för att torka. Undvik att det bildas vattenpölar på väven genom att hålla rätt lutning på markisen.

Rengör markisens stativ

Markisens stativ, vikarmar och övriga metalldetaljer behöver också rengöras emellanåt. Vi rekommenderar ljummet vatten, vanligt handdiskmedel och en mjuk borste, till exempel diskborste (eller tandborste om det är svårt att komma åt). Torka sedan metallytorna med en mjuk trasa.

Gnisslande och trasiga markiser

Gnisslar markisen? Prova att smörja de rörliga delarna i stativet. Var försiktig med smörjmedlet så att det inte kladdar av sig på markisduken.

Behöver markisen lagas? Då är det däremot bra om du låter oss hjälpa till. Stativet på terrassmarkiser är försett med en inbyggd fjäder som måste lossas på rätt sätt för att undvika skador på markisen, huset och den som håller i skruvdragaren. Ring oss i stället, vi gör kostnadsfria hembesök där vi ger råd om bästa sättet att reparera din markis och uppgift om vad det kommer att kosta.

Bilder © Sandatex.se